Gå til hovedindhold

Inspiration

Yoga styrker din mentale sundhed

Du behøver ikke kunne stå i hovedstand, før yoga er gavnligt for dig. Ligesom andre træningsformer, så gør yoga din krop stærkere. Men det særlige ved yoga er vejrtrækningen, som i kombination med fysiske øvelser bygger bro mellem kroppen og hovedet, hvilket styrker din mentale sundhed. 

Af Camilla Boyhus Madsen

Mental sundhed handler om at kunne håndtere de udfordrende ting, som vi alle kommer til at opleve gennem livet. Lige fra dagligdagens stress og travlhed til de tungere bekymringstanker. Mange undersøgelser har påvist, at fysisk aktivitet er gavnligt – både for vores kroppe og for vores hjerner. Men yogaen kan noget særligt, når det kommer til vores mentale sundhed.

Nanna Gram Ahlmark, som er seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed påpeger, at alle kan opnå positive effekter ved yoga. 

”Yoga involverer fysiske stillinger kombineret med vejrtrækningsøvelser og meditationsteknikker. Den kombination kan mindske stress og stressrelaterede sygdomme samt styrke immunforsvaret og særligt øge det mentale overskud og velvære,” forklarer Nanna Gram Ahlmark.

Faktisk har forskningen også fundet frem til, hvad der rent fysiologisk sker i kroppen, når vi krummer ryg i ’Katten’ eller strækker hoften ud i ’Duen’. 

Åndedrættet er nøglen til nervesystemet

Hvis vi er stressede, så trækker vi ofte vejret hurtigt og overfladisk. Men slapper vi af, så trækker vi vejret roligere og dybere. Vores vejrtrækning påvirker vagusnerven, som er med til at styre vores parasympatiske nervesystem. Så vi kan selv træde på bremsen og få kroppen ned i gear.

”Det at arbejde med åndedrættet påvirker nervesystemet positivt. Rent fysiologisk reducerer man mængden af stresshormoner i kroppen, ligesom undersøgelser viser, at hjerterytme, blodtrykket og pulsen nedsættes,” siger Nanna Gram Ahlmark, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

Uanset hvilken form for yoga man dyrker, så er vejrtrækningen central. Åndedrættet er nemlig det, der skaber dialogen mellem kroppen og hovedet. Noget der for mange er tiltrængt i en hverdag, som er så travl, at man sjældent lægger mærke til sin krop.

Så en del af yogaens positive effekter på din mentale sundhed kan du faktisk opnå med ganske små tiltag. Yogainstruktør og forfatter Susanne Lidang, der gennem mange år har undervist både nybegyndere og øvede yogier, forklarer at yogaen er med til at lære dig at trække vejret.

”Vi trækker automatisk vejret 20.000 gange i døgnet. Men vi skal have fokus på det for at blive bedre til det, for det kommer ikke af sig selv. Hvis du bare én gang om dagen kan tage 10 dybe vejrtrækninger, så er du godt i gang med at give slip på spændinger og stress og godt i gang med at skabe mentalt velvære”, siger Susanne Lidang, yogainstruktør.  

Styrketræning for sindet

Uanset om du danser, styrketræner eller løber, så vil du højest sandsynligt opleve at dit humør er bedre, når du er færdig med din træning. Så al bevægelse giver plusser på din mentale sundhedskonto. Men Susanne Lidang forklarer, at når du løber, så er du i såkaldt ’flight and fight-mode’, mens yoga får dig i ’rest and digest-mode’.  Fordi yoga giver os den rolige fornemmelse i kroppen og i sindet, så er den god at kombinere med andre træningsformer, der udfordrer dig på pulsen. Yogaen er den mentale overbygning, som Susanne Lidang kalder det.

Men også inden for yogaen er der forskel på, hvordan de forskellige øvelser påvirker vores krop og sind. 

”Foroverbøjninger som ’Barnets stilling’ virker beroligende på sindet. Hvorimod en bagoverbøjning, som ’Hjulet’ eller ’Den lille Bro’ kaldes hjerteåbnende øvelser, og de løfter energien. Når du skal slappe af, så er det en god idé at lave foroverbøjninger”, siger Susanne Lidang.

Læs mere om Yoga og tilmeld dig her

Foto: Thea Rytter

Som mangeårig yogainstruktør har Susanne Lidang, både fra sig selv og fra de mange mennesker hun har undervist, oplevet at yoga har en betydning for den mentale sundhed. 

”Hvis du dyrker yoga gennem længere tid bliver du i bedre humør og bedre til at trække pyt-kortet. Du slapper bedre af og bliver ikke så let hylet ud af den, så det er også socialt udviklende”, siger Susanne Lidang.

Susanne Lidang
Certificeret Hatha-yogalærer, foredragsholder og forfatter til bøgerne ”Vild med yoga” (2015), ”Yoga for løbere – og luntere” (2017) og senest ”Yoga for ryg, nakke og skuldre” (2019). Susanne har firmaet, Susanne Lidang Yoga, er personlig yogatræner og underviser i Yoga i vores centre på Bryggen og i Forum. Læs mere om Yoga og book hold her